19.11.2019

Ensimmäistä kertaa risteilylomalle? Lue asiantuntijan TOP-5 vinkit

Usein ensimmäinen risteilymatka varataan Karibialle tai Välimerelle. Molemmissa löytyy runsaasti valinnanvaraa, joten miten valita juuri omaan makuun sopiva risteily? Lue asiantuntijan vinkit, jotta saat risteilystä kaiken irti heti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Lennä aina ajoissa lähtösatamaan

Kun lomaa on vain viikko, valitse ihana Välimeri, näin matkustamiseen ei tuhraannu suotta aikaa. Viikkoa pidemmän loman tarvitset jos mielessäsi on Karibian-risteily. Ja kun kerran jenkkeihin asti aiot lentää, valitse 7–10 päivän risteily. Jokainen joka on ollut 4–5 päivän risteilyllä on sitä mieltä, että risteily loppui auttamattomasti kesken. Jotta varmasti olet ajoissa laivalla, ja aikaerosi ehtinyt sopivasti tasaantumaan, suosittelemme saapumaan vähintään paria päivää ennen Miamiin, josta iso osa Karibian-risteilyistä lähtee.

Laiva ei odota, vaikka lento peruuntuisi, siksi myös Välimeren-risteilylle lähtiessä on suositeltavaa yöpyä risteilyn lähtökaupungissa, jotta pelivaraa löytyy mahdollisiin aikataulupoikkeamiin. Hotelliaamiaisen jälkeen voikin suunnata risteilyterminaaliin kaikessa rauhassa. 

Palma de Mallorca läntisellä Välimerellä

Hyödynnä risteilyhakukonettamme sopivan vaihtoehdon löytämiseksi

Sopivan risteilyn hakeminen helpottuu merkittävästi kun ensiksi päätät loman ajankohdan, näin voit tehokkaasti vertailla vaihtoehtoja risteilyhakukoneen avulla. Kun etsit kesälle helppoa ja hauskaa perhelomaa, valitse varustamoksi Royal Caribbean, lähtösatamaksi Barcelona ja tadam – edessäsi on hyviä vaihtoehtoja. Kun mielit päästä puolison kanssa reissuun kahdestaan, valitse hakukoneessa varustamoksi Celebrity Cruises ja anna haaveiden toteutua. Talviaikaan Karibialle ja Aasiaan suuntautuvien risteilyjen vaihtoehtona harkitse Dubain-risteilyä, sillä sieltä löytyvät sekä aurinkoa että runsaasti nähtävää, ja vältät aikaerorasitukset. Mikäli haaveenasi on päästä eksoottisisille hiekkarannoille suosi itäisen Karibian reittejä. 

Roatan Karibialla on tunnettu sukellus- ja snorkkelointikohde

Rentoudu ja nauti palveluista

Risteilylaiva on kuin uiva all-inclusive -hotelli, jossa heräät joka aamu uudessa kaupungissa. Kun retkipäivän päätteeksi palaat laivalle, sinua odottaa hyttipalvelijan siistimä hytti, pyytämäsi jääpalat, maittava illallinen tutun tarjoilijan huomassa sekä joka ilta uudenlainen show. Meripäivinä rentoudut uima-altaalla, kahvilassa, kirjastossa tai vaikka kuntosalilla. Risteilyllä on helppo rauhoittua myös siksi, että tiedät ennakolta mitä loma tulee maksamaan. Erikseen maksat lähinnä pullojuomista, alkoholista, retkistä sekä henkilökohtaisista kuluista kuten akupunktio tai joogatunti.

Laivan henkilökunnan palveluraha sisältyy aina We Love Cruisesilta ostetun risteilyn hintaan, joten laivalla et tarvitse käteistä, ainoastaan hyttikortin. Joskus voi olla sopivaa siltikin tipata, esimerkiksi kun aamiainen on tilattuna hyttiin, on mukava antaa tarjoilijalle muutama dollari juoksupalkkaa. Myös, jos hyttipalvelijanne on ollut mielestäsi erityisen avulias, voit risteilyn viimeisenä iltana ojentaa hänelle sopivaksi katsomasi setelin – kättelyn ja kiitosten kera. Ele on rahasummaa tärkeämpi. Myös Fazerin sininen suklaalevy toimii, kokeiltu on. 

Veneretki Italiassa

Anna varustamon huolehtia matkan kaikista vaiheista

Risteilylomaan valmistautuminen on helppoa. Kun itse risteily on varattu, saat halutessasi kauttamme myös varustamon tarjoamat lennot, hotellit sekä kuljetukset. Itse joudut hankimaan vain ESTAn jos matkustat USAan kuten Karibian-risteilyillä, tai mahdolliset muut tarvittavat matkustusluvat (esim. viisumi). Varustamolta otetuissa lennoissa on yksi ylivoimainen etu – mikäli lentosi on myöhässä tai peruuntunut, pitää varustamo huolen laivalle pääsemisestä järjestäen uudet korvaavat lennot sekä kuljetukset.

Risteilyn kohdesatamista saa paljon enemmän kokemuksia irti kun otat retken. Retketkin kannattaakin varata varustamon valikoimasta hyötyäksesi samasta suojasta, kuin varustamon lennoissakin – mikäli retken paluu myöhästyy, odottaa laiva varustamon retkeltä palaavia. Omatoimiretkeläisten kohdalla näin ei välttämättä ole, siksi pidä huoli että olet kohteista aina hyvissä ajoin takaisin laivalla. Varaa siis retkesi Cruise Plannerista, joka on varustamon oma sivusto jossa voit suunnitella risteilyäsi etukäteen ja tehdä ostoksia. Mikäli et jaksaisi miettiä retkiä etukäteen, ehdit varata kiinnostavia päiväretkiä vielä laivallakin, kunhan vain retkellä on tilaa. Halutuimmat retket täyttyvät vauhdilla. 

Navigator of the Seasin uima-allaskantta

Pulahda porealtaaseen heti laivaan päästyäsi

Valitse käsimatkatavaraksi risteilyn lähtöpäivänä olkalaukku, reppu tai kangaskassi, josta löytyvät passi, lääkkeet, uimapuku sekä arvotavarat ja muut tarvikkeet, joita ilman et tule toimeen. Jätä matkalaukut ja myös vetolaukut kantajille risteilyterminaalissa, mistä laukut kuljetetaan odottamaan hytin ulkopuolelle. Olkalaukun kanssa on helppo kiertää laivaa, kun olette ensin syönyt buffet-ravintolassa. Koko laivaa ei kannata yrittää ehtiä katsastaa iltapäivän aikana, vaan vaihda päälle uimapuku ja aloita rentoutuminen laivan jo ollessa satamassa. Pyyhkeet saat allasalueelta hyttikorttia näyttämällä. Allasalueen viereisissä vessoissa on hyvin tilaa vaatteiden vaihtoa varten, ja hyvä niin sillä hytit saa käyttöön yleensä vasta klo 13–14 aikaan iltapäivällä.

Pidä mielessä, että puoli tuntia ennen laivan lähtöä alkaa pakollinen pelastautumisharjoitus, Mandatory Safety Drill, jota varten on vaihdettava kuivat vaatteet. Harjoituksessa tarkenet tukka märkänä eikä kukaan arvioi onko meikki kohdallaan. Harjoituksen kesto on noin 15 minuuttia, ja kun kapteeni antaa kuulutusjärjestelmän kautta luvan poistua, voit siirtyä suoraan allasbaariin kohottamaan maljan risteilyn lähdölle! 

Olemme koonneet We Love Cruisesin kokeneen henkilökunnan vinkit Hyvä tietää risteilystä -oppaaseen, jonka räätälöimme vastaamaan laivaanne ja risteilyreittiänne. Oppaan saat maksutta kauttamme varattuihin risteilyihin.

Jos vielä mietit, mikä olisi sinulle paras risteilyvarustamo tai millainen hytti kannattaa valita, soita meille 0400 157 374 (arkisin klo 10–17), tai ota yhteyttä sähköpostilla info@welovecruises.fi.