25.9.2017

Lisämaksulliset palvelut risteilyllä – missä voin säästää?

Vaikka risteilyn hintaan sisältyy paljon, on silti myös useita kiehtovia lisämaksullisia palveluja ja hyödykkeitä laivalla ostettavaksi. Varustamot ilmoittavat lisämaksuista aina selkeästi mutta innokkaan lomailijan kannattaa olla silti tarkkana. Keräsimme viiden kohdan listan yleisimmistä mahdollisista lisämaksuista jotka on hyvä tietää risteilylle lähtiessä.

Tervetuliaismalja Azamara Club Cruisesilla

1. Tarjoilupalkkiot/palvelurahat (Tips/Gratuities)

Hyttipalvelijat eivät ole ainoita laivan henkilökunnasta, jotka saavat palvelurahaa. Vaikka tarjoilupalkkiot eivät olekaan varsinaisesti valinnanvarainen lisämaksullinen palvelu, koemme että on tärkeää avata hieman aihetta tässä.

Mistä maksan? Useimmat ensikertaa risteilevät saattavat yllättyä, että laivan henkilökunnan tarjoilupalkkiot lisätään jokaisen matkustajan loppulaskuun risteilyn päättyessä, mikäli siis niitä ei ole maksettu etukäteen! We Love Cruisesin kautta varattuihin Royal Caribbean & Celebrity Cruises -risteilyihin nämä pakolliset tarjoilupalkkiot sisältyvät aina hintaan. Risteilyjen hintoja vertaillessa netissä, on tärkeää huomioida että ilmoitetut hinnat sisältävät myös tarjoilupalkkiot, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.
Joillakin deluxe- (kuten Azamara Club Cruises) tai ultra-deluxe -varustamoilla erillisiä tarjoilupalkkioita ei makseta vaan ne sisältyvät lähtökohtaisesti risteilyn hintaan.

Kuinka paljon maksan? Tarjoilupalkkiot on yleensä USD 12–14/päivä/matkustaja riippuen hyttiluokasta. Seitsemän päivän risteilyllä tämä kustannus on noin USD 84–98/matkustaja.

Voiko tässä säästää? Tarjoilupalkkiot voidaan tarvittaessa poistaa laskulta, mutta vain painavista syistä. Jokainen tapaus tutkitaan laivalla, onko ollut jotain syytä miksi matkustaja haluaisi tarjoilupalkkiot poistettavan. Kannattaa muistaa että laivan henkilökunnan palkka koostuu 95 % näistä tarjoilupalkkioista, eli kyseessä on henkilön palkka – ei ylimääräinen lisä. Tarjoilupalkkiot jaetaan myös niiden henkilöiden kesken jotka työskentelevät kulissien takana.

Kiehtova Wonderland-erikoisravintola Harmony of the Seasilla

2. Erikoisravintolat

Rauhalliset ja pienemmät erikoisravintolat ovat suosittuja kaikilla risteilyillä ja niistä peritään katemaksu (cover charge), joka sisältää kaiken ruoan kyseisessä erikoisravintolassa. Osassa erikoisravintoloista annokset voivat olla myös hinnoiteltu erikseen,  USD 2-10/annos.

Mistä maksan? Historiaa ovat ajat jolloin aivan kaikki tarjolla oleva ruoka sisältyi risteilyn hintaan. Nouseva trendi on ollutkin jo pitkään syödä myös erikoisravintoloissa, jotka tarjoavat pidemmälle vietyjä elämyksiä sekä korkeatasoisempaa ruokaa ja palvelua pientä lisämaksua vastaan.

Kuinka paljon maksan? Kannattaa etukäteen tutustua mitä ja minkälaisia erikoisravintoloita laivallasi on. Mikäli erikoisravintolat saavat veden kielellesi, kannattaa ehdottomasti panostaa niihin. Erikoisravintoloiden katemaksut vaihtelevat ravintoloittain USD 6-95/henkilö – useimmiten kuitenkin USD 20-40.

Voiko tässä säästää? Varustamoilla on tarjolla edullisia etukäteen varattavia erikoisravintolapaketteja joihin sisältyy 2–10 erikoisravintolaillallista.

Martini baari

3. Virvokkeet

Kahvi, tee, jäätee ja jäävesi sekä automaattimehut sisältyvät risteilyn hintaan. Kaikki erikoiskahvit kuten Cappuchino ja espresso ovat lisämaksullisia Royal Caribbeanilla ja Celebrity Cruisesilla – Azamara Club Cruisesilla ne ovat maksuttomia.

Mistä maksan? On yleistä, että alkoholijuomat eivät sisälly risteilyhintoihin. Monet risteilymatkustajat eivät välttämättä tiedä, että erikoiskahvit, limpparit, pirtelöt ja pullovesi ovat lisämaksullisia. Laivan hanavesi on 100 % puhdasta ja juomakelpoista, joten pullovedelle ei ole risteilyllä tarvetta.

Kuinka paljon maksan? Juomat, kuten erikoiskahvit, pullovesi ja limpparit maksavat noin USD 2–5/juoma.

Voiko tässä säästää? Varustamoilla on tarjolla erilaisia juomapaketteja (Beverage Package) jotka kattavat kaikki tai osan maksullisista juomista. Kannattaa tutustua paketteihin ja niiden sisältöihin.
Tämän jälkeen arvioit, olisiko juomapaketti kannattava. Mikäli nautit 5,5 maksullista juomaa päivittäin, on juomapaketti kannattava “sijoitus”. Monille risteilymatkustajille juomapaketti, johon sisältyy pullovedet ja alkoholit sekä alkoholittomat juomat on hyvä ratkaisu.
Royal Caribbeanilla juomapaketit voi ostaa etukäteen tai laivalla. Tällä hetkellä Celebrity Cruises antaa ilmaiseksi Classic -juomapaketin lähes kaikkiin risteilyihin. Azamara Club Cruisesin hintoihin sisältyy myös juomat.

4. Netti-yhteys

Laivoilla on internet-pisteitä mutta ne ovat maksullisia.

Mistä maksan? Nettiyhteys on monelle matkustajalle tärkeä nykypäivänä. Kymmenen vuoden kuluttua on tuskin mitään eroa käytätkö nettiyhteyttä maalla tai merellä – tänä päivänä eroa on paljonkin sekä hinnassa ja nopeudessa. Nettipaketit ovat kalliita ja pahimmassa tapauksessa yhteys heikko tai jopa huono. Royal Caribbeanilla ja Celebrity Cruisesilla on uusinta teknologiaa edustavat, nopeat, lisämaksulliset satelliittinettiyhteydet laivalla matkustajien käytettävissä, mutta niidenkään nopeudet eivät yllä samoihin kuin maissa.

Kuinka paljon maksan? Varustamoilla on saatavilla erilaisia nettipaketteja erilaisiin tarpeisiin. Paketit voivat olla tunnin, 24 tunnin, 48 tunnin tai jotka ovat voimassa koko risteilyn ajan tai jopa minuuttiperusteisia. Jos tarvitset internetiä laivalla, tutustu varustamon tarjoamiin nettivaihtoehtoihin, pakettien hinnat vaihtelevat laivoittain.

Voiko tässä säästää? Voit myös kysyä miehistöltä, mistä löydät langattomia hotspotteja satamassa. Useimmat baarit satamissa tarjoavat ilmaisen nettiyhteyden asiakkailleen, joten edullisinta on hoitaa nettiasiat maapäivinä maissa.
Suosittelemme kuitenkin pitämään mielessä että olet lomalla, joten hyvä mahdollisuus pitää pientä nettipaastoa ja nauttia muusta viihde- ja aktiviteettitarjonnasta laivalla.

Laskuvarjohyppysimulaattori Anthem of the Seasilla on lisämaksullinen aktiviteetti

5. Aktiviteetit ja ohjattu liikunta

Aktiviteetteja on laivakohtaisesti hyvin monenlaisia ja osa maksullisia. Liikunnallisista aktiviteeteista osa opastetuista kuntokursseista maksaa hiukan ylimääräistä, mutta kuntosalit ovat aina ilmaisia.

Mistä maksan? Vaikka useimmat perinteiset aktiviteetit ovat edelleen ilmaisia. Erikoisemmat kuntoiluvaihtoehdot kuten jooga ja aerobic tunnit voivat olla lisämaksullisia. Näihin kuuluvat useimmat kunto- ja ruoanlaittokurssit, viininmaistelu, golf-simulaattorit, bingo ja paljon muuta riippuen siitä, millä laivalla risteilet.

Kuinka paljon maksan? Erikoistunnit kuntosalilla maksavat noin USD 10-25/henkilö.

Voiko tässä säästää? Käytä ilmaisia vaihtoehtoja. Useimmilla laivoilla on lukuisia ilmaisia ​​aktiviteetteja pitämään sinut kiireisenä risteilyllä, kuten esim. minigolf, leffateatteri, kori- ja lentopallo ja tietovisat (triviat).
Tutustu tarkemmin merten suurimman viihdekeskuksen – Harmony of the Seasin aktiviteettitarjontaan.

Toivomme että näiden vinkkien avulla sait paremman käsityksen laivojen maksuttomista ja lisämaksullisista palveluista.