Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Tässä lista asiakkaitamme useimmiten askarruttaneista kysymyksistä. Mikäli et löydä täältä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä sähköpostilla.

Yleistä risteilyihin liittyen

Kyllä! Jokaiseen makuun ja kukkarolle sopiva risteilytuote on olemassa; edullisesta vaihtoehdosta aina luksusluokan laivoihin. Joka tapauksessa risteily tarjoaa parhaimman hinta-laatusuhteen sillä risteilyihin aina sisältyy kaikki ateriat, hytti, ohjelmat ja aktiviteetit laivalla, mukaan lukien iltaohjelmat ja showt.

Tiedät siis jo ennen lomalle lähtöäsi mitä loma tulee maksamaan. Risteilyn aikana maksetaan vain juomista, retkistä satamissa ja henkilökohtaisista kuluista kuten parturi-kampaamo- ja kauneushoitopalvelut.

Niin lyhyitä tai pitkiä kuin haluat! Risteilyjä on olemassa 3 päivästä 3 kuukauteen kestäviä maailmanympäriristeilyjä.

Mikä ikinä onkaan lomasi kesto löydät varmasti sinulle sopivan risteilyn. Tosin kun lähtee risteilylle Suomesta asti esim. Karibialle, kannattaa varata vähintään 7 päivän risteily. Moni ajattelee että 7 päivän risteily on liian pitkä ja pitkästyttävä tai että laivalla tulee aika pitkäksi, ovat risteilyn jälkeen todenneet olleensa aivan väärässä. Ne jotka ovat olleet risteilyllä ovat melkein poikkeuksetta sitä mieltä että 7 päivääkin on hiukan liian lyhyt! Ottaen huomioon matkat ja aikaerot on alle 7 päivän risteily itsensä kiusaamista.

Mikä aika vaan vuodesta! Tietenkin riippuen minne päin haluat risteillä.

Karibia on fantastinen kohde läpivuoden; korkea sesonki on joulukuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin (pois lukien tammikuun kaksi ensimmäistä viikkoa), jolloin hinnat jonkun verran korkeammat.

Eksoottisemmat kohteet ovat kausittaisia, kuten esimerkiksi Alaskassa voi risteillä touko-syyskuussa, Euroopassa huhtikuusta marraskuuhun, Bermudalle huhtikuusta lokakuuhun ja Panaman kanavalle syyskuusta huhtikuuhun. Atlantin ylitysristeilyt ovat keväisin itään ja syksyisin Euroopasta länteen.

Kuten huomaat, aina voi risteillä.

Voi kun osaisimmekin ennustaa… Virallisesti Karibian alueen hurrikaanikausi on 6 kuukauden jakso joka alkaa 1.6. ja päättyy 31.11.

Tutkimalla hurrikaanien historiaa, suurin todennäköisyys hurrikaaneihin ja trooppisiin myrskyihin on elokuun lopusta lokakuun puoliväliin. Tosin hurrikaanit ja trooppiset myrskyt eivät vaikuta risteilyaluksiin ja risteilyihin kovinkaan paljoa, sillä jos esim. laivan suunnitellulle reitille on tulossa hurrikaani, muuttaa laivan kapteeni reititystä aurinkoisemmille vesille. Esim. Länsi-Karibian risteily muuttuu Itä- tai Etelä-Karibian risteilyksi jne.

Ei tietenkään. Kyseisenä ajankohtana saat risteilyjä todella edulliseen hintaan. Risteilyalus on paljon turvallisempi lomakohde kuin jokin rantahotelli Karibialla. Laivat kulkevat 20–22 solmun nopeudella ja voivat nopeastikin siirtyä 14 solmun nopeudella kulkevan myrskyn alta.

Nykyaikaiset risteilyalukset on varustettu uusimmilla mahdollisilla säähavaintolaitteilla jotka pitävät kapteenin ja hänen miehistönsä ajan tasalla mahdollisista myrskyistä. Kapteeni ei koskaan vaaranna matkustajiaan, miehistöään tai laivaansa myrskyn takia vaan tarvittaessa muuttaa reititystä.

Jos haet mahdollisimman edullista ajankohtaa risteilylle, kannattaa valita ajankohdaksi elokuun lopusta joulukuun puoleen väliin tai tammikuun kaksi ensimmäistä viikkoa.

Vältä risteilyä Kiitospäivänä tai Jouluna sekä Uutena Vuonna, jolloin amerikkalaiset ovat lomalla eli risteilemässä.

Minne haluaisit? Risteilyjä järjestetään kaikkialla jonne pääsee vesitse; Karibialle, Bahamalle, Alaskaan, Bermudalle, Eurooppaan, Havaijille, Kreikan saaristoon, Välimerelle, Kaukoitään, Australiaan, Tahitille, Galapagos saarille, Etelä-Amerikkaan ja Panaman kanavalle sekä moneen muuhun kohteeseen.

Kaukana siitä! Laivat vaihtelevat kooltaan 60 metristä jopa 370 metriin joihin mahtuu 100 matkustajasta 5400 matkustajaan. Laivojen tyyli vaihtelee rennosta tyylikkääseen, klassisen yksinkertaisesta ultra-deluxe risteilyihin.

Suurin virhe minkä matkatoimistovirkailija voi tehdä on varata vääränlainen risteilytuote! Esimerkiksi lapsiperhe Azamara Club Cruisesin 14 päivän risteilylle Eurooppaan, jossa matkustajina on todennäköisesti enimmäkseen rikkaita & vanhempia amerikkalaispariskuntia. Tai 4 hengen vanhempi eläkeläisseurue 3 päivän Bahaman risteilylle, jossa matkustajina todennäköisesti 20–24 vuotiaita, äänekkäitä amerikkalaisnuoria. Tässä mainitut tapaukset edustavat ääripäitä – jokainen risteily on kuitenkin erilainen ja ikinä ei voi etukäteen tietää ketä on mukana.

Ajat ovat muuttuneet ja rajusti sitten Lemmenlaiva TV-sarjan! Asiakaskunta vaihtelee varustamoittain. On varustamoita jotka markkinoivat tuotettaan varakkaille matkustajille ja silloin voi odottaa että laivalla se näkyy matkustajien ikäjakaumassakin – tosin näkyy se hinnassakin; nämä risteilyt maksavat USD 700–1000/päivä.

Jos haluat lähteä rennolle, hauskalle ja ehkä vauhdikkaallekin risteilylomalle, varaa risteilysi Royal Caribbean Int’l tai Celebrity Cruises varustamolta. Näiden varustamoiden asiakkaat ovat kaikista ikä- ja palkkaluokista. Mukana on jonkun verran myös lapsiperheitä, paljon pariskuntia ja sinkkuja ja jonkun verran vanhempaankin polvea, keski-iän ollessa noin 38–42 vuoden paikkeilla. Matkustajat ovat siis ikähaarukassa 5-70 vuotiaita.

Tämä on erittäin yleinen kysymys ja vastaus on; se vähän riippuu. Makuasioista on vaikea kiistellä. Sinulle mieluinen varustamo ei ole mieluinen jollekin toiselle, sillä jokaisella meillä on eri arvomaailma, kiinnostuksen kohteet jne. Soita meille, niin voimme auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivan risteilytuotteen.

Nykyään kaikilla varustamoilla on yksiluokka-järjestelmä. Jokainen matkustaja saa käyttää samoja palveluita. Ainoastaan hytin koko, taso ja sijainti voivat vaihdella riippuen valitusta hyttiluokasta. Riippumatta hyttiluokasta, saat saman kohteliaan palvelun, ruokailut, aktiviteetit ja muut ohjelmat kuten kaikki muutkin matkustajat.

Huomaat kuinka helposti ja nopeasti lapset sopeutuvat laivaelämään eikä sinun tarvitse koko ajan huolehtia mitä he nyt tekevät – henkilökunta pitää heidät kiireisenä. Lapsia varten on laivoilla ns. ”Soda Fountain” -juomapaketit, jonka maksamalla lapset saavat juoda limppareita vapaasti koko risteilyn ajan. Ja kun tähän vielä lisätään rajaton määrä ilmaisia hampurilaisia, hot-dogeja, pizzaa ja jäätelöä – on lasten risteilyloma taatusti onnistunut.

Totta kai! 32% risteilyvarauksista on perheitä joissa on lapsia.

Melkein kaikilla varustamoilla on omat klubit eri-ikäisille lapsille. Näitä klubeja pitää ammattitaitoiset lastentarhaopettajat. Jos lapsesi rakastavat uimista, urheilua, pelejä, elokuvia ja haluavat tutustua uusiin paikkoihin, he rakastavat risteilylomaa!

Epäilemättä.

Risteily tarjoaa hääparille juuri sen oikean tunnelman jota me kaikki häämatkalta odotamme; viihtyisiä illallisia kahdestaan, auringonlaskuja kannella shampanjan kera, tanssahtelua pikkutunneille asti (vaikkapa kannella kuutamossa tähtitaivaan alla), voitte nauttia shamppanja-aamiaisen hytissä omalla parvekkeella sekä paljon muita romanttisia asioita joita on kiva muistella jälkeen päin.

TV-sarjoihin perustuen laivan kapteeni ei voi vihkiä, joten jos haluatte mennä naimisiin laivalla on oma pappi otettava mukaan ja tarkistettava paikallisilta viranomaisilta avioliiton laillisuus Suomessa ja muissa maissa. Suosittelemme hoitamaan häiden viralliset osuudet Suomessa ja lähtemään sen jälkeen häämatkaristeilylle.

Karibian risteilyillä on matkustajia luonnollisesti paljon USA:n ja Kanadan lisäksi myös kaikista Etelä-Amerikan maista, Euroopasta (Englanti, Espanja, Italia, Kreikka, Saksa, Ranska, Norja) ja Aasiasta jne. Asiakaskoostumukseen vaikuttaa myös lähtösatama; Välimeren risteilyillä paljon Eurooppalaisia, Aasian risteilyillä paljon Aasialaisia jne.

Ei. Jokaisella risteilyllä on matkustajia 30-50 eri maasta, joten kansallisuuksien kirjo on huima. Luonnollisesti Pohjois-Amerikkalaisia on matkustajista suurin osa (65–75%) – amerikkalaisille risteily Karibialla on yhtä tavallista kuin meille suomalaisille laivamatka Tukholmaan tai Tallinnaan.

Laivalla oleminen

Tuskinpa! Merellä ollessasi koet vapauden tunteen ja laivalla on muutenkin paljon tilaa, joten suljetun paikan tunnetta ei pääse syntymään. Todennäköisesti 2-3 ensimmäistä päivää menee jo pelkästään laivaan tutustumiseen. Lisäksi oman aikansa vie uudet mielenkiintoiset kohteet joissa laiva pysähtyy.

Risteilylaivat ovat kuin kelluvia loistohotelleja kaikkine erikoisine palveluineen. Voit olla aivan omissa oloissasi ja maata kansituolissa nauttien raikkaasta meri-ilmasta, lukea mielenkiintoista kirjaa, ottaa aurinkoa, tai vaan katsella alati vaihtuvia maisemia. Voit myös osallistua ohjattuun jumppaan tai aerobiciin, mennä mukaan tanssitunnille, osallistua urheilukilpailuihin, pelata tennistä tai harjoitella golflyöntejä.

Osassa Royal Caribbean Int’l laivoista voit jopa harrastaa surffausta, luistella jäähallissa, testata rullaluistelutaitojasi tai kavuta kiipeilyseinää pitkin yli 60 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle. Voit myös pulahtaa uimaan johonkin laivan monista uima- tai porealtaista, rentoutua suomalaisessa tai turkkilaisessa saunassa, tai ehkä hikoilla ensiluokkaisessa kuntosalissa jossa on upea merinäköala kaikista laitteista. Laivan elokuvateatterissa tai omassa hytissä voit katsoa ensi-ilta elokuvia jne.

Mahdollisuuksia on niin paljon että tuskin kerkeät pitkästymään. Todennäköisesti tulet kaipaamaan jopa enemmän aikaa laivalla olemiseen sillä yleensä päivät vietetään kohdesatamiin tutustuen.

Tuskin – Karibian alueen vedet ovat maailman tyynempiä merialueita. Lisäksi, laivojen nykyaikaiset vakaajajärjestelmät pitävät laivan kulun kohtalaisen tasaisena tuulisimmillakin ilmoilla sekä laivasta saatavien pahoinvointilääkkeiden ansiosta mahdollinen merisairaus voidaan estää. Pitää muistaa että laiva on liikkuva kulkuväline ja täysin keinumatonta laivaa ei ole vielä keksitty.

Risteilyllä Sinä päätät mitä haluat tehdä. Voit tehdä kaikkea – tai olla tekemättä yhtään mitään – tämä on sinun lomasi.

Illalla laiva herää henkiin. Voit tanssia, katsoa vauhdikkaita Broadway– ja Las Vegas tasoisia showesityksiä laivan teatterissa, käydä yökerhossa/discossa, istuskella rauhallisissa baareissa. Katsella uusimpia elokuvia tai juhlia uusien ystäviesi kanssa piano baarissa. Useimmilla laivoilla on erikoistapahtumia, kuten Kapteenin Cocktail -tilaisuus, ”Matkustaja kyky”-show, sinkkubileet, joskus jopa naamiaiset sekä keskiyön buffet-ruokailu yönälkään.

Yö jatkuu niin pitkään kuin sinä jaksat – useimmiten upeaan auringonnousuun!

EIVÄT MITÄÄN!

Talo tarjoaa kaikki ohjelmat. Ei pääsylippuja, ei minimiostoksia baarista, ensi-ilta elokuvia, jne. Vaihtoehtoja on rajattomasti.

Ensinnäkin sinun tulee muistaa että olet LOMALLA!

Rento loma-asu (shortsit, T-paita jne.) on paras asu päivisin laivalla ja maissa. Mukaan kannattaa pakata myös yhdet hyvät kävelykengät, esim. lenkkarit sekä uima-altaalla liikkumiseen tossut tai sandaalit – laivan uima-allaskansi on auringon paahteessa polttavan kuuma! Varaa mukaan myös lämmintä vaatetta, sillä ilmastointi on huippuluokkaa, joten aika ajoin laivan sisätiloissa voi olla jopa kylmä!

Iltaisin noin klo 18 jälkeen on käytössä kahta ”pukeutumissääntöä”, kts. Dress Code/Asukoodi.

Siisti loma-asu, tosin ei shortsit.

NAISET: Kevyet kesäoloasut, mekot jne. Siistit, ehjät farkutkin käyvät mainiosti. Hamepakkoa ei naisilla ole, joten housutkin käyvät naisten ilta-asuksi.

MIEHET: Esimerkiksi kauluspaita (ei solmiota) ja siistit housut (esimerkiksi puuvillahousut) on oiva asu illalliselle. Siistit, ehjät farkutkin käyvät mainiosti. Myös kauluksellinen urheilupaita (ns. pikee-paita) käy myös ilta-asuksi.

Kahtena iltana seitsemän päivän risteilyllä on juhlailta, jolloin kaikki pukeutuvat ”siihen parhaimpaansa”.

NAISET: Jos joskus olet ostanut pitkänpuvun, etkä ole löytänyt sille mitään käyttöä, on nyt sen aika! Myös juhlallinen cocktail-asu sopii mainiosti juhla-asuksi. Puvun ei tarvitse olla pitkäpuku! Kenenkään ei tarvitse lähteä ostamaan mitään huippuluomusta, vaan se ”paras” mikä kaapista löytyy, kelpaa aivan varmasti!

MIEHET: ”Tumma puku” ja solmio/rusetti suositeltava. Pukusi ei välttämättä tarvitse olla tumma! Mikäli et omista mitään mielestäsi sopivaa, voit myös vuokrata laivalta käyttöösi erittäin siistin, mustan tai valkoisen smokin (tuxedo). Vuokra viikolta on noin USD 70-90 ja hintaan tulee kaksi paitaa ja puku kaikkine lisukkeineen.